Nie jest tajemnicą, że hiszpańskie potrawy cieszą się dobrą sławą wśród kulinarnych krytyków. Kuchnia śródziemnomorska jest wszak uznawana za jedną z najzdrowszych, a zarazem najsmaczniejszych na świecie. Jej sekret tkwi w świeżych składnikach i doskonałej oliwie z oliwek, ale nie tylko. Tym, co nadaje smak hiszpańskim specjałom, są również przyprawy. Co ciekawe, nawet dla osoby wychowanej na tradycyjnej kuchni polskiej, większość z nich nie jest nowością. Poznaj przyprawy i zioła, które w iberyjskiej kuchni wykorzystuje się najczęściej.
Czosnek (ajo)
Po czosnek w każdym hiszpańskim domu sięga się właściwie codziennie. Do gotowania wykorzystywany jest głównie ten świeży – kilka ząbków trafia do większości zup, wywarów czy sosów. Czosnek jest też jednym z podstawowych składników refrito. Mowa tu o rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek, do której dodaje się posiekany czosnek lub cebulę oraz przyprawy. Aromatyczna mikstura trafia następnie do garnka z wybranym wywarem, by pod koniec gotowania podbić smak potrawy. Jeden z najpopularniejszych hiszpańskich dressingów, czyli aioli, to mieszanka czosnku i oliwy z oliwek, którą dodaje się do różnego rodzaju przekąsek. Do najbardziej znanych potraw, w których obecność czosnku jest obowiązkowa, należą krewetki smażone z czosnkiem, czyli gambas al ajillo.
Natka pietruszki (perejil)
W hiszpańskiej kuchni pod ręką zawsze będzie również świeża natka pietruszki. To zdrowy dodatek do dań, który nadaje im zarówno smaku, jak i koloru. Natkę można wykorzystać właściwie do wszystkich potraw, idąc za przykładem Karlosa Arguiñano. Znakiem rozpoznawczym tego sławnego baskijskiego szefa kuchni jest właśnie pietruszka, którą, chociażby w formie dekoracji, dodaje do każdego z dań przygotowywanych w czasie prowadzonego przez siebie telewizyjnego programu kulinarnego.
Pietruszka bardzo często idzie w parze z czosnkiem – hiszpańska restauracja uwzględni ją zatem we wspomnianej wcześniej potrawie gambas al ajillo. Natka trafi też do winnego sosu w daniu chorizo al vino tinto (kiełbasa chorizo w czerwonym winie) czy do marynowanych sardeli (boquerones en vinagre).
Papryka (pimentón)
Choć z papryką na ogół utożsamiamy przede wszystkim Węgry, przyprawa ta jest obowiązkowa także w kuchni hiszpańskiej. Można wykorzystywać ją w formie słodkiej – dulce lub pikantnej – picante. Najbardziej znana i ceniona jest jednak papryka wędzona Pimentón de la Vera. To właśnie papryce swój wyjątkowy smak oraz kolor zawdzięcza popularny hiszpański towar eksportowy, czyli kiełbasa chorizo. Papryka nadaje również smak potrawkom i wywarom, jak callos a la madrileña, czyli flaki po madrycku. Często dodawana jest też do refrito.
Szafran (azafrán)
Niemałym zaskoczeniem może być obecność szafranu w kuchni hiszpańskiej. Przyprawę tę do Hiszpanii dawno temu sprowadzili Maurowie, którzy niegdyś zamieszkiwali Półwysep Iberyjski. Dziś Hiszpania należy do czołówki krajów uprawiających szafran, co odzwierciedla tamtejsza kuchnia. Najbardziej znanym z dań przyprawianych szafranem jest paella, czyli ryż z dodatkami: mięsem, warzywami czy owocami morza.