Borowiki, podgrzybki, kurki, koźlarze – jesienią lasy są ich pełne. Jeśli grzybobranie nie jest Twoim hobby, ale uwielbiasz smak grzybów, dary lasu znajdziesz na targowych straganach oraz na półkach supermarketów. Poznaj proste i smaczne przepisy na dania z ich wykorzystaniem.
Grzyby z patelni w sosie śmietanowym
Zaserwowanie grzybów leśnych w sosie śmietanowym to najprostszy, najszybszy, a według wielu smakoszy – również najpyszniejszy pomysł na obiad. Do jego przygotowania potrzebne są składniki, które można znaleźć w każdej lodówce – w tym przepisie nie ma żadnych wyszukanych produktów.
Składniki:
- Około 500 g grzybów leśnych dowolnego gatunku (świeżych lub mrożonych),
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%),
- 1 duża cebula,
- 2-3 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj, a świeże lub rozmrożone grzyby pokrój w plasterki albo w drobną kostkę. Rozpuść masło na głębokiej patelni i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Teraz możesz dodać grzyby. Jeśli obawiasz się, że ich nóżki będą twarde, wrzuć je na patelnię w pierwszej kolejności, a kapelusze dodaj po kilku minutach. Kiedy grzyby już zmiękną, wlej śmietanę. Całość podduszaj, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy zredukujesz sos do pożądanej konsystencji, dopraw go solą oraz pieprzem. Grzyby w sosie śmietanowym podawaj z makaronem, daniami mięsnymi lub kotletami warzywnymi.
Risotto z grzybami leśnymi
Kolejne z łatwych w przygotowaniu dań to risotto, czyli jeden z kulinarnych symboli północnych Włoch. Jego sekret tkwi w delikatnej, kremowej konsystencji, a najważniejszym składnikiem jest… cierpliwość.
Pozostałe składniki:
- Około 100 g świeżych grzybów leśnych na osobę (najlepsze będą kurki lub borowiki),
- 60-80 g suchego ryżu na osobę,
- 1 mała lub pół dużej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- bulion warzywny albo wrzątek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do przygotowania risotto wybierz dużą patelnię z nieprzywierającym dnem. Cebulę pokrój w małą kostkę, grzyby w cienkie plasterki, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie tak długo, aż poczujesz jego zapach. Wrzuć na patelnię grzyby i podsmażaj, aż będą miękkie. Wsyp ryż i dolej wrzątek lub bulion. Płyn powinien przykrywać ryż. Teraz do akcji wkracza wspomniana wcześniej cierpliwość! Woda lub bulion będą stopniowo odparowywać, a Twoim zadaniem jest dolewanie płynu tak, by cały czas był na tym samym poziomie. Nie zapomnij o mieszaniu. Kontynuuj te czynności, co jakiś czas sprawdzając, czy ryż jest już dobry. Gdy jego ziarna całkowicie zmiękną, zredukuj risotto do kremowej konsystencji i dodaj dwie łyżki masła oraz sól i pieprz do smaku. Risotto będzie gotowe w momencie, gdy po przejechaniu drewnianą łyżką przez środek patelni rozdzielone części dania przestaną zlewać się w jedną całość.
Placki z grzybami
Należysz do osób, które placki ziemniaczane jadają wyłącznie z cukrem lub ze śmietaną? Idziemy o zakład, że zmienisz swoje przyzwyczajenia, gdy tylko spróbujesz ich w nowej, grzybowej wersji! Oto prosty przepis na placki z dowolnymi grzybami leśnymi.
Składniki:
- 1000-1200 g ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 50 g suszonych grzybów,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Zacznij od namoczenia grzybów – najlepiej zrobić to wieczorem, a placki przygotować następnego dnia. Uprzednio namoczone grzyby gotuj, aż całkowicie zmiękną. Po ostudzeniu i osuszeniu pokrój je w drobną kostkę. Obierz i dokładnie umyj ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o najmniejszych oczkach. To samo zrób z cebulą. Do masy dodaj grzyby, wbij jajko i wsyp sól oraz pieprz. Całość wymieszaj i dodaj mąkę, upewniając się, że ciasto nie jest zbyt rzadkie. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i nakładaj odmierzoną porcję ciasta – może to być jedna drewniana łyżka bądź pół chochli do zupy. Smaż z obu stron na złoty kolor. Doskonałym pomysłem będzie podanie placków z grzybami w sosie śmietanowym z pierwszego przepisu.
Jesienna zupa grzybowa
Zupa grzybowa to klasyka polskiej kuchni! Wcale nie musisz podawać jej wyłącznie w Wigilię – równie udanym pomysłem będzie przygotowanie zupy jesienią, gdy straganowe stoiska uginają się pod ciężarem świeżych grzybów leśnych.
Składniki:
- Około 500 g świeżych grzybów,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki masła,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
- śmietana 30%,
- do podania: gotowane ziemniaki, makaron lub grzanki.
Przygotowanie:
W głębokim garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone grzyby. Marchewkę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Całość podsmażaj przez kilka minut i zalej gorącym wywarem. Gotuj, aż marchewka i grzyby zmiękną. Zupę podawaj z ziemniakami lub makaronem, na talerzu zabielając śmietaną. Całość możesz również zblendować i serwować w formie kremu z grzankami.