Sezonowe desery – poznaj najlepsze przepisy

Sezonowe desery
Spis treści

Lato to czas odpoczynku, który kojarzy się nie tylko z urlopem i wycieczkami, ale też sezonowymi owocami i warzywami. Częściej sięgamy wtedy po zdrowe i smaczne dania z nowalijek. Choć wiele owoców i warzyw dostępnych jest w sklepach przez cały rok, to właśnie latem są one najświeższe i najsmaczniejsze. Poznajmy najlepsze przepisy na ciasta i desery z owocami sezonowymi.

Wykorzystaj sezonowe owoce

Latem mamy dostęp do szerokiej gamy sezonowych owoców, takich jak:

  • truskawki,
  • borówki,
  • maliny,
  • porzeczki,
  • wiśnie,
  • czereśnie.

Już same powyższe owoce mogą nas zachęcić do tego, aby przygotować pyszny deser owocowy. Może to być smaczna galaretka, do której przed stężeniem włożymy truskawki lub maliny. Wierzch możemy udekorować bitą śmietaną a na nią ułożyć orzechy i posypać czekoladowymi płatkami. Jest to tylko jeden z pomysłów na smaczną przekąskę. Letnie owoce sprawdzą się w wielu innych słodkich inspiracjach kulinarnych.

A może lody?

Podczas upałów wielokrotnie nachodzi nas ochota na lody. Jeżeli mamy do dyspozycji banana oraz owoce sezonowe, wymienione w powyższym akapicie, możemy z nich przyrządzić pyszne lody bez dodatku cukru. Chcąc zrobić lodowy mus, wystarczą nam zmrożone owoce (najlepiej wyjąć je z zamrażarki odpowiednio wcześniej, aby nie były zbyt twarde) oraz blender. Po wrzuceniu wszystkich składników do miski, blendujemy je, tworząc pyszne owocowe lody. Oczywiście możemy do nich dodać wybrane dodatki.

Tworząc lody z sezonowymi owocami, uzyskany mus możemy też połączyć z tradycyjnymi lodami waniliowymi, urozmaicając deser. Świeże owoce mogą także służyć jako dodatek do innych lodów, tworząc soczystą ozdobę, która przy okazji poprawi smak deseru.

Najprostsze przepisy na deser w 15 minut

Desery z sezonowymi owocami wcale nie muszą być żmudne w przygotowaniu. Przedstawiony powyżej szybki przepis na lody zajmie nam zaledwie kilka minut. Warto poznać także inne ciekawe słodkości, które są szybkie w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne.

Warstwowy deser owocowy z truskawkami

Składniki:

  • truskawki (nie mniej niż 0,5 kg),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • budyń waniliowy,
  • kajmak,
  • herbatniki,
  • cukier.

Przygotowanie:

  • do pucharków lub miseczek deserowych włożyć pokruszone herbatniki,
  • herbatniki zalać budyniem,
  • na budyń nałożyć lekko podgrzany kajmak,
  • truskawki rozdrabniamy w blenderze z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny,
  • masę truskawkową wylewamy na wierzch,
  • dekorujemy według uznania.

Przygotowując ten deser warstwami, tworzymy pyszny krem owocowy, który będziemy mogli podać gościom podczas wiosennej lub letniej wizyty. Jest to ciekawa kulinarna inspiracja, która na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom deserów.

Sernik na zimno z borówkami

Składniki dla ciasta w tortownicy o średnicy 18 cm:

  • 1 opakowanie biszkoptów,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 kg borówek amerykańskich.

Przygotowanie:

  • borówki wypłukać na sicie i odstawić do odsączenia. Po odsączeniu połowę owoców przełożyć do torebki i włożyć do zamrażalnika,
  • galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu,
  • dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą,
  • boki tortownicy delikatnie posmarować olejem ryżowym lub innym o delikatnym smaku i ułożyć pionowo biszkopty,
  • mascarpone i serek homogenizowany wymieszać razem łyżką,
  • do masy z mascarpone wlać przestudzoną galaretkę i mieszać aż do połączenia składników,
  • dodać borówki i delikatnie wymieszać je z masą,
  • całość przelać do tortownicy, delikatnie, aby nie uszkodzić biszkoptów.

Tak przygotowany deser należy przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Można biszkopty i masę nałożyć do szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki. Po wyjęciu sernika, na wierzch wykładamy zmrożone borówki.

Sernik na zimno to szybki deser, który sprawdzi się w ciepłe dni.

Desery z sezonowymi owocami — podsumowanie

Istnieje wiele ciekawych przepisów na smakołyki z sezonowymi owocami. Można pomyśleć o lodach i deserach na zimno, ale też o smacznych wypiekach. Placek drożdżowy z owocami i kruszonką to świetna propozycja na wiosenne popołudnie. Miłośnicy owocowych pyszności powinni spróbować ciekawych kulinarnych inspiracji, które przedstawiliśmy w tym artykule.

Redakcja Wedan.pl

Redakcja Wedan.pl