Szukasz pomysłów na przekąskę, po którą członkowie Twojej rodziny z chęcią sięgną w pracy, na uczelni lub w czasie szkolnej przerwy? Koniecznie zwróć uwagę na produkty stworzone z naturalnych zbóż. Jedną z ich największych zalet jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego – nawet niewielka porcja może zaspokoić głód na dłuższy czas. Przedstawione w tekście przekąski nie wymagają zdolności kulinarnych, a przy tym charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi oraz zdrowym składem.
Zdrowe batoniki
Na pierwszy ogień idzie przekąska, która nie wymaga nawet najmniejszych przygotowań – musisz jedynie pamiętać o regularnym uzupełnianiu jej zapasów w kuchennych szafkach. Mowa o zdrowych batonikach z ekspandowanym zbożem. Jeśli pierwszy raz masz styczność z tym określeniem, wyjaśniamy, iż ekspandowanie to nic innego jak oddziaływanie na dane zboże gorącą parą, dzięki czemu ziarna puchną i stają się chrupiące. Co więcej, w wyniku tego procesu zboże nie traci swoich właściwości! Amarantus ekspandowany, który znajdziesz w batonikach jest tak samo cennym źródłem żelaza czy magnezu, jak ten w pierwotnej postaci. Warto więc wrzucić do boxa śniadaniowego każdego członka rodziny choć jeden taki batonik.
Zbożowe płatki śniadaniowe
Kolejna propozycja ze zdrowych przekąsek zbożowych, które zawsze warto mieć pod ręką, to płatki śniadaniowe. Kupując płatki zbożowe, zwróć uwagę na ich skład – powinny się w nim znaleźć jedynie zboża i naturalne dodatki. Chrupiące płatki możesz dodać do jogurtu lub zalać je mlekiem czy napojem roślinnym. Sprawdzą się również jako smaczna, zdrowa i bardziej pożywna alternatywa dla różnego rodzaju chipsów i chrupek. Można obtoczyć je w ulubionych przyprawach i skropić delikatnie dobrej jakości oliwą.
Domowe ciasteczka
Idealna przekąska dla małych i dużych łakomczuchów! Zdrowe, domowe ciasteczka owsiane. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników. Aby ciastka były chrupiące, a przy tym miały w miarę jednolitą konsystencję, zamiast płatków owsianych wykorzystaj drobno zmieloną owsianą kaszkę. Do masy dodaj też mąkę, jajko, masło oraz odrobinę cukru czy sproszkowanych daktyli. Ciastka możesz urozmaicić zgodnie z uznaniem oraz aktualnym stanem Twojej spiżarni – w kuchennych szafkach poszukaj gorzkiej czekolady, płatków migdałowych, orzechów lub chipsów bananowych. Do ciastek świetnie sprawdzą się także ekspandowane zboża, które nie przypalają się w trakcie pieczenia.
Kaszki
Ostatnia z naszych propozycji na zbożową przekąskę sprawdzi się u osób, które w pracowniczej kuchni lub na uczelni mają do dyspozycji kuchenkę. Chodzi o tradycyjne kaszki zbożowe. Przygotujesz je w kilka minut, podobnie jak wersję instant, ale zamiast zalewać wrzątkiem, należy gotować je przez dwie-trzy minuty na wodzie lub mleku/napoju roślinnym. Mimo wszystko warto wybierać kaszki tradycyjne – w ich składzie znajdziesz jedynie naturalne zboża, bo producenci nie dodają do mieszanek zbędnych dodatków, które obecne są w produktach instant.