Hiszpańskie koktajle alkoholowe – spróbuj ich na wakacjach albo w hiszpańskiej restauracji

Hiszpańskie koktajle alkoholowe – spróbuj ich na wakacjach albo w hiszpańskiej restauracji
Spis treści

Hiszpania słynie przede wszystkim z doskonałego wina. Odwiedzając Półwysep Iberyjski lub hiszpańską restaurację w Warszawie nie musisz jednak ograniczać się wyłącznie do standardowej lampki wina podawanej do obiadu. Wybór trunków jest dużo większy. Oto pięć wywodzących się z Hiszpanii napojów na bazie alkoholu, które podbiją Twoje podniebienie.

Sangria

Sangria to bez wątpienia najsłynniejszy ze wszystkich hiszpańskich napojów alkoholowych. W tej najbardziej podstawowej wersji jest to mieszanka wina czerwonego z kawałkami owoców cytrusowych i dodatkiem cytrynowego napoju gazowanego, serwowana w schłodzonej formie, w litrowym dzbanku. Duża popularność sangrii sprawiła, że właściciele barów zaczęli jednak tworzyć własne wariacje na jej temat. Bazą napoju, zamiast czerwonego wina, może być też wino białe czy musujące. Nikt nie wyobraża sobie chyba wakacji w Hiszpanii bez szklanki sangrii w ręku. Do jej wypicia nie potrzebujesz jednak urlopu, bo napój ten serwuje również restauracja hiszpańska w Warszawie.

Tinto de verano

Tinto de verano to hiszpański sposób na upały. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego napoju oznacza czerwień lata. Chodzi tu oczywiście o kolor wina, bo to kolejny koktajl na bazie tego alkoholu. Poza czerwonym winem do szklanki musi trafić również typowy hiszpański napój gazowany – gaseosa, zwany potocznie casera, od nazwy najpopularniejszego producenta. Jest to po prostu woda sodowa z nutą cytryny i substancją słodzącą, którą z powodzeniem można jednak zastąpić fantą albo innym napojem gazowanym o smaku cytrusów. W celu podniesienia walorów smakowych do mieszanki można dolać również odrobinę wermutu.

Rebujito

Andaluzyjczycy z cytrynowym napojem gazowanym najchętniej mieszają nie wino czerwone, a likierowe, o wyższej zawartości alkoholu. To właśnie z tych składników powstaje rebujito, czyli koktajl, który jest nieodzownym elementem celebracji andaluzyjskich festiwali. Najczęściej przygotowuje się je z wina manzanilla lub sherry. By napój był jeszcze bardziej orzeźwiający, do szklanki dodaje się również świeże listki mięty.

Kalimotxo

Kolejny napój, którego musisz spróbować, to czerwone wino zmieszane z coca-colą. Jego oryginalna nazwa – kalimotxo – pochodzi z Kraju Basków. To następny z typowych napojów festiwalowych, które są domeną młodzieży. Co ciekawe, jego podstawową wersję można nieco wzmocnić, zarówno pod względem smaku, jak i zawartości alkoholu. W tym celu wykorzystuje się najczęściej licor de mora, czyli likier jeżynowy.

Sorbete de limón al cava

Listę alkoholowych koktajli z Hiszpanii zamyka najbardziej ekstrawagancki z nich wszystkich. Sorbete de limón al cava, bo o nim mowa, powstaje z mrożonego sorbetu cytrynowego oraz cavy, czyli hiszpańskiej, a w zasadzie katalońskiej wersji szampana. Ten napój serwuje się na ogół w luksusowych restauracjach. Hiszpanie najczęściej pijają go przy okazji ważnych uroczystości – to jeden z najpopularniejszych koktajli weselnych. Państwo młodzi oraz ich goście piją sorbete de limón al cava pomiędzy daniami w celu przeczyszczenia kubków smakowych.

Restauracja Bilbao oferuje także wyśmienity wybór białych i czerwonych win oraz klasycznych i autorskich koktajli, przenoszących swoim smakiem do słonecznej Hiszpanii.

Redakcja Wedan.pl

Redakcja Wedan.pl